Geen categorie

Kies de juiste kinderopvang


Vroeger bestonden de huishoudens vaak uit één inkomen, waarbij één van de twee ouders thuis bleef om voor de kinderen te zorgen. Tegenwoordig is het veel gebruikelijker dat beide ouders een baan hebben en samen voor de opvoeding zorgen. Maar dat brengt wel andere uitdaging met zich mee en dat is de opvang van de kinderen. Ze moeten toch ergens naar toe kunnen als jij en je partner aan het werk zijn. Er is ontzettend veel keus als het gaat om een kinderopvang, maar hoe kies je de juiste opvang voor jouw kind? En waar moet een kinderopvang in Oosterhout allemaal aan voldoen?

Wettelijke richtlijnen en regels


Allereerst is het goed om te weten dat je niet zomaar een kinderopvang kunt starten. Er zijn allerlei richtlijnen en regels waar iedere opvang aan moet voldoen. De belangrijkste richtlijn is het HKZ-certificaat. Dit is een keurmerk dat wordt gegeven aan een opvang als de interne zaken goed op orde zijn en er een veilige omgeving is voor het kind. Zorg er dus altijd voor dat de opvang die je kiest in het bezit is van dit keurmerk.

Waar moet je verder op letten?


Naast de wettelijke richtlijnen is het goed om te letten op de algemene plannen die de opvang hanteert. Denk hierbij aan een voedingsplan of een pedagogisch plan. Door te letten op deze zaken kun je ervoor zorgen dat de wijze van opvoeding en het aangeboden eten goed aansluit bij jouw persoonlijke stijl als ouder. Vaak kun je deze plannen vinden op de website van de opvang en anders kun je deze plannen altijd opvragen.
Verder is de communicatie tussen de medewerkers en ouders van groot belang. Je wil natuurlijk wel op de hoogte worden gehouden van de dagelijkse ontwikkeling van je kind. Ook is het prettig als je tijdig te horen krijgt als er iets verandert in de algemene zaken van de opvang. Het gebruik van social media wordt ook steeds groter en er zijn opvanglocaties die foto’s plaatsen en het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit gebeurt zonder de toestemming van de ouders. Kortom, communicatie is de sleutel tot een goede samenwerking.

Locatie


Het laatste waar je goed naar moet kijken is de locatie van de kinderopvang. Je kunt kiezen voor een opvang dichtbij je werk, zodat je direct na de werkdag je kind kunt ophalen. Of je kiest een locatie waar veel familie woont, zodat die jouw kind kunnen opvangen als je een keer in de file staat. Denk hier dus goed over na voordat je een definitieve keuze maakt.

Bron: Kidsplein